Assalamualaikum...hari neyh tetiber aku rajin nak mengupdate blog neyh..aku rase sumer orang pun suke makan pedas..termasuklaa aku..so, aku nak share info tentang kebaikan & keburukan makan pedas neyh..mesti sumer orang ingat makan pedas neyh bahaya..memang bahaya pun kalau dah melampau..huhu..and sebab makan melampaulaa aku skrg terpaksa kena kurangkan akibat buasir..ish3x..sakit kottt....and berkali gak aku kena gi hospital wat check up dulu..banyak gile dapat ubat..and alhamdulillah, now dah ok..skit2x tuh biaselaa..mane nak sedap klau xde rase pedas langsung..betul tak?
Perghh memang sedap giler sambal berlada neyh..my favourite..tapi xreti nak wat..haha..kena belajar neyh..kalau ade lauk neyh kat kedai mmg aku capai dulu..huhu..;)
KEBAIKAN MAKAN PEDAS
1. Melancarkan pernafasan
Makanan pedas bertindak seperti ubat untuk yang mempunyai masalah
pernafasan dan membantu pesakit asma, bronkitis kronik, sinusitis dan
penyakit pernafasan yang lain agar bernafas lebih baik.
2. Menjaga mood
Makanan pedas boleh meningkatkan penghasilan hormon yang memberi rasa
ketenangan, seperti serotonin. Hasilnya, makanan ini mampu membantu
mengurangkan depresi dan stress.
3. Mencegah Kanser
Banyak penelitian menunjukkan kuantiti teratur makanan pedas akan
mengurangi risiko kanser. Kapsaicin sejenis zat dalam cili dapat
menyebabkan rasa panas, terbakar bila terkena kulit . Ia memperlambatkan
pertumbuhan sel kanser dan pada banyak kes sel-sel kanser mati tanpa
merosakkan sel di sekitarnya.
Menurut American Association for Cancer Research, kapsaisin juga
memiliki kemampuan untuk membunuh beberapa sel kanser dan leukimia.
Sedangkan kunyit, yang dijadikan bahan dalam kari dan mustard, boleh
memperlambatkan proses penyebaran kanser dan pertumbuhan tumor. Untuk
memberikan hasil semaksima mungkin, campurkan dengan lada hitam untuk
menyerap kunyit 2.000 peratus lebih banyak.
4. Memperbaiki fungsi penghadaman
Manfaat cili dalam saluran penghadaman adalah meningkatkan aliran darah
di perut dan meningkatkan lapisan mukus. Kapsaisin juga membantu
membunuh bakteri H.pylori penyebab penyakit gastrik.
Akan tetapi jika anda mengalami heartburn (rasa panas) setelah makan
pedas, cubalah tablet antiacid yang akan meneutralkan asid di perut.
5. Menghilangkan Gejala Selsema
Kapsaisin membantu meningkatkan pengeluaran peluh dan menghilangkan
gejala selsema yang mengganggu. Makanan pedas juga akan membantu membuka
pernafasan, mengurangkan radang pada saluran pernafasan dan gejala
selsema yang lain.
6. Menyihatkan jantung
Cili menyihatkan jantung dengan cara mencegah pembekuan darah.
Pemerhatian juga menunjukkan kadar kolesterol yang tidak baik/LDL boleh
mencegah pengoksidaan yang akan menyebabkan pembuluh darah tersumbat.
Kapsaisin juga berkesan melawan keradangan, yang telah dikenalpasti sebagai faktor risiko penyakit jantung.
Hasil kajian juga menunjukkan, budaya makan makanan pedas menyebabkan insiden serangan jantung dan stroke menjadi lebih rendah.
Alasannya, cili merah boleh mengurangkan kesan dari kolesterol yang
berat, sedangkan kapsaisin pula boleh melawan keradangan. Kedua-duanya
merupakan faktor risiko untuk masalah jantung.
7. Turunkan berat badan
Cili mengandung kapsaisin, , memiliki kesan termogenik yang boleh
menyebabkan tubuh membakar kalori ketika mengunyah selama 20 minit. Ia
yang akan mempercepat metabolisme dan membantu tubuh membakar kalori
lebih cepat. Hal ini terjadi kerana kapsaisin meningkatkan suhu tubuh
dan berperanan dalam meningkatkan denyutan jantung.
Tambahan pula, kajian menunjukkan orang yang suka makanan pedas biasanya
makan dalam kuantiti yang sedikit sehingga berat badan lebih terjaga.
Lagipun, rasa pedas itu boleh meningkatkan metabolisme anda.
8. Menurunkan tekanan darah
Menurunkan tekanan darah. Vitamin A dan C mampu menguatkan dinding otot
jantung, sementara panas dari lada meningkatkan aliran darah ke seluruh
tubuh. Kombinasi ini boleh menghasilkan sistem kardiovaskular yang lebih
kuat.
BAHAYA MAKAN PEDAS
1. Diare
Makanan pedas dapat mempercepat gerakan di usus yang mempermudah terjadinya diare. Ketika makanan pedas sudah sampai di usus besar, efek iritasi dari makanan pedas ini akan langsung terasa. Kemudian tubuh akan mengirim lebih banyak air ke usus untuk meredakan gejala iritasi. Perlu disadari, setiap orang memiliki kepekaan usus yang berbeda sehingga daya tahan terhadap makanan pedas akan berbeda pula. Jika Anda termasuk sensitif pada makanan pedas, sebaiknya batasi konsumsi makanan pedas.
2. Gastritis
Konsumsi makanan pedas yang terlalu sering dapat menyebabkan permukaan lambung menjadi rapuh dan mudah mengalami luka. Penyakit itu disebut gastritis alias mag, yang terjadi karena adanya peradangan pada lapisan lambung. Pasalnya, lambung yang sering ditimpa makanan pedas mengakibatkan lapisan-lapisannya menipis dan rentan terkena infeksi.
3. Alergi
Pernah merasa lidah Anda terbagi menjadi pola-pola tertentu yang mengakibatkan makanan jadi terasa hambar? Hal tersebut dipercaya sebagai akibat dari alergi pada lidah. Sama halnya dengan makanan atau minuman yang terlalu panas, makanan pedas pun dapat mengakibatkan beberapa bagian lidah alergi sehingga nafsu makan Anda berkurang karena ketidaknyamanan.
4. Sensitivitas lidah berkurang
Pengonsumsian makanan pedas yang berlebihan dapat mengurangi sensasi rasa secara permanen sehingga lidah tidak lagi responsif dalam mengecap rasa. Jika Anda merasa semakin lama semakin kuat mengonsumsi makanan pedas, sebaiknya berhati-hati. Bukan berarti Anda semakin terbiasa, bisa jadi sensitivitas indera pengecap berangsur aus. Paling fatal, lidah tidak lagi berfungsi maksimal untuk menentukan porsi makanan pedas yang dapat kita tolerir.
5. Insomnia
Makanan pedas pun dapat mengganggu pola tidur. Sejatinya, tubuh Anda perlu rileks ketika Anda hendak tidur, terutama pada siklus pertama menuju saat terlelap karena makanan pedas juga dapat meningkatkan temperatur tubuh dan memicu detak jantung lebih cepat. Maka hindari makanan pedas sebelum Anda pergi tidur, ya!
So, kesimpulannya jagalaa pemakanan kite..jangan terlalu over..dari leh makan nnti terus xleh makan..sape susah, sendiri jgk susah..hehe..yang penting, sebelum makan baca bismillah dulu...k, daa~ ;)
Makanan pedas dapat mempercepat gerakan di usus yang mempermudah terjadinya diare. Ketika makanan pedas sudah sampai di usus besar, efek iritasi dari makanan pedas ini akan langsung terasa. Kemudian tubuh akan mengirim lebih banyak air ke usus untuk meredakan gejala iritasi. Perlu disadari, setiap orang memiliki kepekaan usus yang berbeda sehingga daya tahan terhadap makanan pedas akan berbeda pula. Jika Anda termasuk sensitif pada makanan pedas, sebaiknya batasi konsumsi makanan pedas.
2. Gastritis
Konsumsi makanan pedas yang terlalu sering dapat menyebabkan permukaan lambung menjadi rapuh dan mudah mengalami luka. Penyakit itu disebut gastritis alias mag, yang terjadi karena adanya peradangan pada lapisan lambung. Pasalnya, lambung yang sering ditimpa makanan pedas mengakibatkan lapisan-lapisannya menipis dan rentan terkena infeksi.
3. Alergi
Pernah merasa lidah Anda terbagi menjadi pola-pola tertentu yang mengakibatkan makanan jadi terasa hambar? Hal tersebut dipercaya sebagai akibat dari alergi pada lidah. Sama halnya dengan makanan atau minuman yang terlalu panas, makanan pedas pun dapat mengakibatkan beberapa bagian lidah alergi sehingga nafsu makan Anda berkurang karena ketidaknyamanan.
4. Sensitivitas lidah berkurang
Pengonsumsian makanan pedas yang berlebihan dapat mengurangi sensasi rasa secara permanen sehingga lidah tidak lagi responsif dalam mengecap rasa. Jika Anda merasa semakin lama semakin kuat mengonsumsi makanan pedas, sebaiknya berhati-hati. Bukan berarti Anda semakin terbiasa, bisa jadi sensitivitas indera pengecap berangsur aus. Paling fatal, lidah tidak lagi berfungsi maksimal untuk menentukan porsi makanan pedas yang dapat kita tolerir.
5. Insomnia
Makanan pedas pun dapat mengganggu pola tidur. Sejatinya, tubuh Anda perlu rileks ketika Anda hendak tidur, terutama pada siklus pertama menuju saat terlelap karena makanan pedas juga dapat meningkatkan temperatur tubuh dan memicu detak jantung lebih cepat. Maka hindari makanan pedas sebelum Anda pergi tidur, ya!
So, kesimpulannya jagalaa pemakanan kite..jangan terlalu over..dari leh makan nnti terus xleh makan..sape susah, sendiri jgk susah..hehe..yang penting, sebelum makan baca bismillah dulu...k, daa~ ;)